Windows 11 is al even uit! En nu?
Dus je hebt een desktop of notebook aangeschaft via MOG ICT en vraagt je af; “Is deze desktop/notebook klaar voor Windows 11?”. Om het jouw gemakkelijker te maken om te zien of jouw systeem Windows 11 ready is heeft Microsoft een tool beschikbaar gesteld: de PC Health Check-app! Deze tool geeft niet alleen een simpele ‘ja’of ‘nee’ op de vraag of jouw desktop of notebook geschikt is voor Windows 11 maar onderbouwd dit oordeel en geeft direct aan wat je eventueel kunt veranderen om de dekstop/notebook to geschikt te maken.
De PC Health Check-app controleert je desktop of notebook voldoet aan de volgende systeemeisen:
Beveiligd opstarten / Secure Boot: Secure Boot is een onderdeel van de UEFI-standaard en voorkomt dat je pc opstart met niet-ondertekende drivers en bootloaders. Zo wordt bijvoorbeeld de installatie van een rootkit voorkomen, die zelfs na een herinstallatie van het OS actief zou blijven. Microsoft ondersteunt Secure Boot sinds Windows 8, maar ook Linux-distributies als OpenSUSE, Debian en Ubuntu ondersteunen het
Let op: de check controleert niet of je Secure Boot aan hebt staan – dat is strikt genomen geen verplichting – maar wel of je systeem het zou kunnen ondersteunen. Hiervoor moet je gebruikmaken van de UEFI-bootmethode, waarover meer in het kader hieronder.
TPM: Ondersteuning van TPM 2.0 is noodzakelijk voor Windows 11.
Processorondersteuning: Deze check houdt je processor aan tegen de officiële compatibiliteitslijst voor Windows 11, die alleen AMD-processors met Zen+ of nieuwer (Ryzen 2000 en hoger) en Intel-processors met Coffee Lake of nieuwer (Core 8000 en hoger) bevat, plus enkele later toegevoegde cpu’s. Verderop gaan we dieper in op de vraag waar deze eisen vandaan komen.
Systeemgeheugen: Voor Windows 11 heb je 4GB of meer werkgeheugen nodig
Systeemschijf: Windows 11 heeft een opslagmedium van minstens 64GB nodig.
Aantal cores: Windows 11 vereist minimaal een processor met twee cores.
Kloksnelheid: Een processor met een kloksnelheid van 1GHz of hoger is nodig om Windows 11 te kunnen draaien.
Daarnaast is het belangrijk om te weten dat om Windows 11 op het moederbord te installeren je TPM support in je BIOS dient aan te zetten. Hieronder zie je hoe je dit doet op jouw moederbord:
Moederbord met Intel-chipset
ASUS: Advanced -> PCH/FW Configuration -> PTT & TPM Device Selection (firmware)
ASRock: Security -> Intel Platform Trust Technology
Gigabyte: Settings -> Miscellaneous -> Trusted Computing -> Security Device Support
MSI: Settings -> Security -> Trusted Computing -> Security Device Support
Moederbord met AMD-chipset
ASUS: Advanced -> AMD fTPM Configuration -> AMD CPU fTPM
ASRock: Advanced -> CPU Configuration -> AMD fTPM Switch
Gigabyte: Settings -> Miscellaneous -> AMD CPU fTPM
MSI: Settings -> Security -> Trusted Computing -> Security Device Support & AMD fTPM Switch
Uiteraard geven wij van MOG ICT altijd aan of de producten die je bij ons aanschaft voorzien zijn van Windows 10 of Windows 11.
Bron: Tweakers https://tweakers.net/reviews/9180/upgraden-naar-windows-11-alles-over-installeren-en-compatibiliteit.html